Status fra Kikut

Søskenparet Tiril og Vetle Sjåstad Christiansen har aldri bygd hytte før. De har derfor hatt en bratt læringskurve i prosessen mot drømmehytta på barndomsvollen på Kikut, Geilo. Nå nærmer hytta seg klar, og søskenparet deler sine erfaringer og tips fra prosessen mot sin Kjerne-hytte.
Søskenparet Tiril og Vetle Sjåstad Christiansen har aldri bygd hytte før. De har derfor hatt en bratt læringskurve i prosessen mot drømmehytta på barndomsvollen på Kikut, Geilo. Nå nærmer hytta seg klar, og søskenparet deler sine erfaringer og tips fra prosessen mot sin Kjerne-hytte.
Tips! Besøk en visningshytte. Tiril og Vetle falt pladask da de ble med Neo hytter og besøkte denne Kjerne-hytta i Selbu.

Kartlegg behov

Ingen hyttedrømmer er like. Derfor er det ekstra viktig å ta seg god tid i jakten på hytta som får hjertet til å banke litt ekstra fort. Finn ut hvilke behov og ønsker som må dekkes for at du skal få hytta som passer deg og din livsstil.

– For oss var det viktig å utnytte tomta best mulig, og vi ønsket en moderne, romslig og praktisk hytte som passer vår bruk. Vi har kikket på mange ulike hytter, men valget falt til slutt på Kjerne, som rett og slett tikket av alle boksene våre. Vi har hatt en god kommunikasjon med gjengen i Neo hytter – og vi liker at ingenting var hogd i stein selv om hytta i utgangspunktet var ferdig tegnet og klar til å settes opp. Sammen med Neo ble det gjort en kartlegging av ønsker og behov, og fordi de har et fleksibelt konsept gjorde de tilpasninger innenfor sine design- og konstruksjonsmessige rammer, slik at vi fikk hytta akkurat slik vi ønsket den.

Bilde fra Geilo hvor du kan bygge deg en hytte
Tips! Kjenner du ikke området fra før kan et godt tips være å besøke stedet. Finner du det du trenger for å trives i nærheten?

Tomtevalg

Hvor du ønsker å tilbringe tiden din vet bare du. Trives du best ved sjøen, på fjellet eller i skogen? Valg av tomt er som regel første steg i prosessen mot drømmehytta.

– Tomta vår har vært i familien siden før vi ble født, så her er det mange følelser og minner som også hører med. Den ligger rett ved langrennssporet, noe vi setter utrolig stor pris på. Spesielt for Vetle og hans trening, men også for meg som nå har barn som etter hvert skal ut å lære og gå på ski. Det er kort vei til alpinbakken, og vi syns det er deilig å slippe å være avhengig av bil når vi skal ut på aktiviteter. Det er også fantastiske solforhold på tomta – fra morgen til kveld, noe vi setter stor pris på da vi liker å sitte ute, fyre i bålpanna og kose oss i hytteveggen.

Tips! Gjør deg godt kjent med tomta og eventuelle føringer i reguleringsplanen. Tomtens topografi er også med på å bestemme plasseringen.

Plassering

Når du har funnet drømmetomta er det ikke bare viktig at du velger en hyttetype som passer i terrenget, men også at den plasseres smart. Sørg for å sikre gode solforhold, utsikt, skjerming fra naboer, le fra vind og en god uteplass. Husk også å sjekke reguleringsbestemmelsene for tomta – er det lagt noen spesielle føringer for området?

– Vi var heldige som kjente tomta og området godt fra før av, og på bakgrunn av dette valgte vi å legge den nye hytta litt annerledes enn slik den gamle lå. Nå får vi optimale solforhold og utsikt, samt bedre skjerming og innsyn fra naboer – dette var viktige faktorer for oss. I utgangspunktet var drømmen vår å sette opp to hytter, men på grunn av begrensninger i reguleringsplanen blir det i første omgang satt opp kun én hytte. Vi har derfor tatt høyde for at det skal kunne bygges en hytte til på tomten ved en senere anledning.

Tips! Velger du en åpen stue-/kjøkkenløsning med øy får du en stor arbeidsflate, mye lagring og et naturlig samlingspunkt.

Utnytt plassen

Størrelsen på hytta er viktig for hvor god plass du har, men minst like viktig er hvor godt kvadratmeterne faktisk er utnyttet. Har du et stort behov for oppbevaring? Hvor mange sengeplasser må tegnes inn? Trenger du et funksjonelt vaskerom eller ønsker du kanskje å bruke plassen til et stort bad med badstue?

– Som sagt falt vi pladask for modellen Kjerne da vi besøkte visningshytta. Hytta var romslig, og planløsningen passet i utgangspunktet oss og våre behov godt. Den hadde mange soverom, nok bad, badstue og loftstue med soverom/hems/tv stue – perfekt til kidsa. I tillegg var det muligheter for et deilig og åpent kjøkken, samt en stor spisestue. Mange vinduer ga mye lys, og vi fikk en følelse av å være ute samtidig som vi var inne.

Vetle bryr seg kanskje ikke så mye om kjøkken, men for meg var dette noe av det viktigste med hele hytta, sier Tiril. Et sosialt kjøkken som rommer mange. Og følelsen av å være med folk selv om man står på kjøkkenet og lager mat. Små justeringer ble gjort i samarbeid med Neo hytter for å få det akkurat slik vi ønsket. Jeg liker åpne løsninger, og det har vi fått til her. 

Tips! Før et tilvalgsmøte er det lurt å gjøre seg opp noen tanker om hva du ønsker for din hytte. Det er ofte mange valg som skal tas i et slikt møte, og det kan derfor være lurt å bestemme deg for hva du ønsker på forhånd.

Personlig preg

Neo hytter leverer moderne og lettstelte hytter med fokus på detaljer og gode materialvalg, og har gode samarbeidspartnere på blant annet faste innredninger. Men valget er likevel ditt – det er mulig å tilpasse din leveranse innenfor de tekniske og arkitektoniske rammene som er gitt. I fellesskap med Neo jobbes det frem gode plan- og fasadeløsninger for å imøtekomme dine behov, og for å sikre blant annet god utnyttelse av plass, utsikt og skjerming.

– Selv om hytta kommer som et byggesett ser fortsatt alle hyttene ulike ut, fordi du har mulighet til å gjøre endringer som gjør hytta enda mer personlig. For oss var det viktig med et gulv som vil vare. Gulvet som leveres som standard i hyttene er av massivt heltre, og er deilig og lunt å gå på og for flere generasjoner ettersom det kan slipes mange ganger. Vi valgte derimot å oppgradere til et litt mer eksklusivt gulv fra Dinesen med mindre kvister for et renere uttrykk. Vi fikk også muligheten til å teste noen nye finérplater til veggene. Dette var et rimeligere alternativ og ville bidra til å korte ned byggetiden. Dette takket vi gledelig ja til – det er alltid spennende å prøve noe nytt.

Søknadsprosessen

Når hytta er ferdig planlagt og tegnet skal nabovarsler sendes ut, og en byggesøknad med all nødvendig informasjon sendes inn til kommunen. Er hytta innenfor reguleringsbestemmelser og søknaden komplett, går selve søknadsprosessen smidig. Neo hytter har gode samarbeidspartnere som tar hånd om hele byggesøknadsprosessen om ønskelig – fra nabovarsel til ferdigattest.

– Vi har fått noe hjelp med søknadsprosessen, men all honnør til Vetle som har stått på med de praktiske tingene. Av erfaring er det lurt å få ut en søknad i god tid før du planlegger å starte byggingen, ting tar alltid lengre tid enn det du tror. Få hjelp til å tegne inn hytta i terrenget så alt er riktig før du sender inn byggesøknaden – da går i alle fall prosessen litt raskere.

Tips! Er du strukturert og har god tid kan det være penger å spare ved å selv ha en aktiv rolle i koordineringen, samt ansvar for innkjøp av faste innredninger.

Klar, ferdig, bygg!

Når byggesøknaden er godkjent er det tid for prosjektering, leveranse og bygging. For et raskt og enkelt oppsett av hytta leveres bærende konstruksjoner, vegg og takverk som precut. Det vil si at alle deler er ferdig kappet og merket. Hvor mye du ønsker å sette bort til fagfolk etter levering av byggesettet er helt opp til deg.

– Vi har valgt å sette bort det meste, og har dyktige håndverkere som utfører jobben. Når det kommer til koordinering av elektriker og rørlegger, samt innkjøp av faste innredninger til kjøkken, bad/badstue og vaskerom gjør vi dette selv. Det kreves litt i starten for å få alt i gang, sette opp budsjetter, innhente tilbud osv., men når dette er gjort så går det litt enklere. Du kan jo også engasjere en entreprenør som holder i alle trådene, men dette har vi altså valgt å gjøre selv, og vi syns det har gått veldig greit.

Akvarell av kongle.

Ønsker du å bygge din egen Kjerne-hytte?

Vi bistår deg i prosessen mot hyttedrømmen!